new holland logo
image image
CR10_90_14_162_509x339_pad_478b24840a

Най-големият комбайн в света

New Holland отново повдига летвата в зърноприбирането, след успеха на рекордьора CR 9090. През 2010 год. модел от тази серия поставя световен рекорд, като успява за 8 часа да ожъне 551,6 тона зърно, при фантастично нисък процент загуби: само 0.1%! Сега на полето излиза неговият заместник – NEW HOLLAND CR 10.90 – най-големият комбайн в света.

Назад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Преди няколко седмици в Берлин, New Holland показа най-новите си разработки при прибиращата техника. Новости имаше и при трите основни категории комбайни. Като започнем от ниския клас от серията TC, превърнала се в икона за земеделците от цял свят с продажби в над 50 000 броя, преминавайки през средния и висок клас сламотръсни комбайни CX, превърнали се в еталон за производителност, гъвкавост и адаптивност към различни условия при рекордно ниски загуби. Достигайки до високия клас двуроторни комбайни, безспорно най-голям интерес предизвика представянето на лидера – серията CR. В професионалните среди отдавна се носеха слухове за предстоящата поява на новия New Holland CR. И това никак не е случайно. Последният модел от тази серия бе представен преди повече от 6 години и веднага стана обект на интерес не само от страна на журналистите, но и фермерите, особено тези от тях, които обработват по-големи площи. Нормално, те са хората силно заинтересовани от начини за намаляване на загубите на полето, увеличаване на производителността като цяло, и снижаване на разходите за експлоатация. Нещо, в което и настоящият модел New Holland CR бе много добър – през 2008 година една машина от серията CR поставя световен рекорд. CR9090 в продължение на 8 часа на полето, успява да прибере 551,61 тона зърно, като пиковата производителност на моменти достига над 100 тона на час. И като стана въпрос за рентабилност – този резултат е постигнат с феноменалните 0,1% загуби при работа.

Сега в Берлин, New Holland представиха наследника на тази легендарна машина – новият CR, с безброй нововъведения. Новият флагман от серията CR е CR10.90. Под новото име се крият редица постижения, които го превръщат в най-големия и най-мощен зърнокомбайн в света: мощен двигател FPT Cursor 16 (Дизел на годината 2014) осигуряващ 652 к.с., огромен бункер с обем 14500 литра, гумени вериги SmartTrax с технологията Terraglide за невероятно компенсиране на вибрациите и непоколебима стабилност при всякакви условия, Varifeed хедери до 12,5 м., Разтоварващ шнек до 10м, светкавично разтоварване на бункера със скорост от 142 л/сек. (т.е. пълното разтоварване приключва за малко над минута и половина!) и др.

 

New Holland CR10.90 залага на доказани във времето решения

От New Holland винаги са се стремили да предлагат на фермерите високопроизводителни и иновативни решения, носещи реални практически ползи и рентабилно земеделие. Така е и сега; новият модел CR10.90 разполага с редица системи и технологии, които повишават ефективността при работа, като увеличават скоростта на прибиране и същевременно намаляват загубите.
На срещата в Берлин новите модели бяха представени лично от Карло Ламбро – Бранд президент на New Holland Agriculture. Той с гордост обяви новостите, който може да предложи новият CR10.90: “Напълно обновеният CR10.90 предлага най-голям капацитет в индустрията, както и най-доброто от технологията на New Holland: Twin Pitch™ ротори, Dynamic Feed Roll™, Terraglide™ окачване, ECOBlue™ SCR и Hi-eSCR двигателни технологии. Резултатът – с до 15% по-висока производителност.“
Новият комбайн е кулминация на 40-годишната традиция на New Holland в Twin Rotor™ технология.  Това е една изключително надеждна и ефективна система, ненадмината досега по производителност и минимални загуби. Увеличената площ на двата ротора дава възможност сепарацията на зърното от сламата да се извършва невероятно бързо и точно. От друга страна, тази система е изключително лесно да се адаптира към различен тип култури, терени и условия.

Новата серия е оборудвана с двигатели с мощност в диапазона от 449, до феноменалните 652 к.с., които го превръщат в най-мощния зърнокомбайн, в момента, в световен мащаб. Новост е и самият двигател, който се монтира на върховия модел CR10.90; това е FPT Cursor 16, който неотдавна бе отличен с наградата „Двигател годината 2014“. Това е 6-цилиндров агрегат, с обем от 15,9 л. и система Hi-eSCR за Селективна Редукция на Катализатора, която покрива най-строгите екологични норми Tier 4 Final. Успоредно с това, cursor 16 притежава най-доброто в класа си съотношение Мощност/Тегло както и плавно разпределение на въртящият момент в много компактен пакет.

Новият CR10.90 притежава едни от най-сигурните системи за защита при работа на полето. Това е системата Dynamic Feed Roll™, която предпазва машината от попадане на камъни в битера и роторите. Тя е изключително надеждна и иновативна, тъй като осигурява улавяне на попадналите в масата камъни без прекъсване в процеса на жътвата, напълно автоматично и без да изисква намесата на оператора. New Holland CR10.90 разполага и с последна генерация очистващи технологии Opti-Fan™ и Opti-Clean™. Те дават възможност за автоматична и независима от оператора настройка на очистващата система (Забележка: възможна е и ръчна настройка) на машината в зависимост от условията на работа и терена, без намесата на оператора и в реално време. Тези две системи сами по себе си увеличават производителността на машината с до 20%. Системата Opti-Fan™ регулира скоростта на работа на вентилатора в зависимост от наклона на терена, като по този начин предотвратява натрупването или по-бързото преминаване на ожънатата маса през ситата. Системата Opti-Clean™ работи с увеличен брой тактове на ситата и разполага с една от най-големите площи под обдухване – 6,5 м2. Предпочистването и горното сито функционират независимо едно от друго, давайки възможност на всеки един отделен компонент да бъде оптимизиран според случая. Системата Opti-Clean™ е уникална и в друго отношение: тя е първата, която позволява срещуположно движение на предпочистващия механизъм и горното сито, увеличавайки по този начин общата каскадна височина за по-добра разделителна способност и "по-нежно" отделяне на зърното при значително понижени общи вибрации на машината. Резултът – по малко от 0,1% загуби по време на работа, независимо от условията. 

Новата серия CR разполага и с изцяло нова кабина с остъклена площ от 6.3 м², с която New Holland предефинира стандартите за комфорт в зърноприбирането. На разположение на оператора е IntelliView™ IV цветен тъч-скрийн дисплей за по-лесна работа в условия на пълен контрол над всички работни операции. Новият New Holland CR10.90 е създаден за активна работа на полето, независимо от условията. Ако се наложи да бъде на полето и през нощта, на разположение е уникалният нощен пакет от LED светлини, които осигуряват видимост до 500 метра!

Флагманът CR10.90 е оборудван стандартно с гумени вериги SmartTrax™, с технологията за окачване TerraglideTM, които значително намаляват уплътняването на почвата и правят машината изключително подходяща за работа в неблагоприятни климатични условия, каквито бяха последните месеци и у нас. Така оборудвана машината притежава ненадмината стабилност за работа с 12,5 м. или по-големи хедери.    

През 2008-ма година, CR9090 постави рекорд недостижим години наред. Неговият наследник и новият флагман CR10.90 е вече факт и постигането на практика на нови висоти по производителност на тези уникални машини е въпрос само на време. 

New Holland отново пренаписаха стандартите, представяйки безспорно най-големия и мощен зърнокомбайн в света – един невероятен и универсален инструмент за справяне с капризите и произволите на времето. Новата серия CR – готови за работа и по-добри от всякога!

 

 

 

bata agro 2022 image Виртуален щанд интерагри
бата агро 2023
ЗАПИТВАНЕ
* Задължителни полета
-->