new holland logo
image image
FPT_Cursor16_Award_2014_509x339_pad_478b24840a

New Holland ще използва авангардни технологии в двигателостроенето

Машините на световния лидер в производството на земеделска техника New Holland скоро ще се ползват от предимствата на друг лидер в своята област – FPT Industrial S.p.A. Компанията, която е част от Fiat Group Automobiles произвежда двигатели и трансмисии за всички фирми и подразделения на концерна.

Назад

Най-ценното отличие в света на двигателостроенето – „Diesel of the Year” (Дизелов двигател на Годината) се присъжда от престижното списание Diesel magazine и наградата бе официално връчена на изложението SaMoTer във Верона, Италия.

Фабио Бутури – Главен редактор на Diesel magazine обобщи кое прави този нов двигател толкова специален: „Наградата “Дизелов двигател на годината“ се присъжда за технически иновации и дизайн. В случая с двигателя FPT Cursor 16 тези критерии са изпълнени по един завършващ и цялостен начин: един 16-литров двигател, който осигурява мощностните характеристики на 18 литров агрегат, но с размерите на 13 литров ДВГ. Едно завладяващо предложение, което по мнение на специалистите поставя нови стандарти и променя очакванията на клиентите като цяло.

Техническото превъзходство на новия FPT Cursor 16 се дължи на системата за управление на горивния процес и мощността, което води до по-нисък разход на гориво, а оттам – и до по-ниски разходи за собствениците. Патентованата от FPT Industrial система Hi-eSCR (Високо ефективна Селективна Редукция на Катализатора) бе разработена и внедрена от компанията, за да отговори на строгите норми за вредни емисии Euro VI. Новият двигател FPT Cursor 16 постига тези забележителни резултати, предлагайки най-доброто в класа си съотношение Мощност/Тегло, както и плавно разпределение на въртящия момент, въпреки компактните си размери. Самият двигател представлява 6-цилиндров агрегат с обем 15,9 л., и ще се предлага в два варианта: турбо и би-турбо версия. Първият вариант осигурява мощност 570 kW./775 к.с./ и въртящ момент от 3 320 Nm. при 1 500 об/мин.

Втората версия с би-турбо развива феноменалните 630 kW / 857 к.с./. С максимален въртящ момент от 3 500 Nm. при 1 400 об/мин. FPT Cursor 16 е уникален и с още нещо: той е първият двигател в портфолиото на фирмата с цилиндрова глава от CGI – нова формула на чугун с намалено съдържание на въглерод (Compact Graffiti Iron). По-точно структурната решетка на метала е с по-фини въглеродни частици, което подобрява механичните качества на якост и топлоустойчивост, като едновременно се постига по-ниско тегло. Този материал е едно от революционните открития през последните години, тъй-като притежава необикновени свойства. Така например CGI е 5 пъти по устойчив от алуминия на умора на метала при температурни натоварвания и два пъти по-устойчив от сивия чугун. Тези свойства го правят идеален за употреба в двигателите, където са нужни по-леки и силни материали, способни да поемат големи топлинни натоварвания. Към това се прибавя и по-лекото му тегло, което намалява теглото на двигателя с 9 – 22%, а оттам – и общия размер на двигателя средно с около 10%. 

Карло Ламбро, Бранд Президент на компанията New Holland заяви: „Клиентите на New Holland мога да се възползват в пълна сила от предимствата, които ние можем да им предоставим благодарение на партньорските си взаимоотношения с FPT Industrial, която от години е известна с инженерните си постижения. Специалистите от тази компания разработват иновативни технологии, които променят облика на индустрията. И разбира се, благодарение на най-новото им творение – уникалният двигател FPT Cursor 16, нашите клиенти още веднъж ще бъдат една стъпка по-напред от всички останали, те ще имат най-добрата в класа си мощност и икономичност, от момента в които тези двигатели бъдат вграждани в машините с марка New Holland”.

FPT Industrial S.p.A. е единствената компания награждавана два пъти с отличието “Дизелов двигател на годината”. За първи път това става през 2008 година, при представянето на 3,2 литровия F5 двигател, който в момента все още се използва от компании като Carraro, Case IH и New Holland.

Не е пресилено да се каже, че FPT Industrial е един от най-големите производители и доставчици на двигатели и трансмисии. Компанията изнася продукцията си в много страни и има 10 завода, в които над 20 000 работници създават прословутите двигатели и трансмисии с марката FPT Industrial: годишно се произвеждат над 2,9 млн. двигатели и 2,4 млн. трансмисии. Двигатели от тази марка се вграждат в най-известните машини с марката New Holland – тракторите от серията Т8 и Т9, както и комбайните от сериите CX, световният рекордьор CR, и много други.

bata agro 2022 image Виртуален щанд интерагри
бата агро 2023
ЗАПИТВАНЕ
* Задължителни полета
-->