new holland logo
image image
3F2C8958_509x339_pad_478b24840a

Агробизнесмен на 2014 година е Даниел Минев – Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България АД

"Никога не подвеждаме партньорите си, каквото и да ни струва това" – това казва Даниел Минев, Изпълнителен директор на единствения официален вносител на марката NEW HOLAND за България* * по материали на в-к "Български фермер"

Назад

 

Казва изпълнителният  директор на ИНТЕРАГРИ България, носител на националния приз АГРОБИЗНЕСМЕН №1 НА БЪЛГАРИЯ за 2014 г. в есклузивно, предновогодишно интервю-анализ. 

"Уникалното финансиране с годишна лихва само 1,95% е пример за усилията, които полагаме, за да осигурим техника за фермерите в трудните условия на тази и следващите години", обяснява предприемачът

– Г-н Минев, от ЕС идват неприятни новини. Европейското финансиране по проекти за покупка на земеделска техника ще започне най-рано в края на 2015 г, а не бихме се учудили, ако започне и през 2016 г. В тези условия е изключително важно предлаганото от Вас фирмено финансиране. Както разбираме, годишната лихва от 1,95% е най-ниската в България. Кажете нещо повече за тази Ваша дейност.

– Кога ще стартира приемът на проекти, финансирани от Европейската общност, действително е един от основните въпроси сред земеделците в страната. Това е продиктувано от крайно изострената необходимост от подмяна на морално остарялата, неефективна и носеща загуби техника, с която работят масата от земеделците.

Да, наистина, през последните години една част от машинния парк бе подменен именно с помощта на европейско финансиране по различни програми, но трябва да не забравяме, че това стана при малка част от фермерите, на фона на всички земеделски стопанства в страната. Все още основната част от агромашините е с възраст от над 15-20 години. С такава морално остаряла техника може да се прави земеделие от миналия век, но не и конкурентно и ефективно земеделие в конкурентната среда на ЕС. В очакване на новия програмен период са много фермерите, които имат непосредствена нужда от подмяна на техниката, но не могат да мислят за това без външна подкрепа.

Нашата цел е да предлагаме на фермерите пълни технологични решения, казва Даниел Минев. На пловдивското изложение АГРА 2014 фирма ИНТЕРАГРИ България получи златен медал за иновации в предлагането на HI техника за земеделието

В рамките на 2014-та година много се говори за следващия програмен период, имаше много спекулации от едната до другата крайност. Сигурен съм, че новото правителство ще направи необходимото, за да стартира максимално скоро приема на проекти. Но така или иначе на този етап не е съвсем ясно кога ще стане това. Поради тази причина и с основната идея за подпомагане и максимално облекчаване на земеделците стартирахме съвместна програма с NEW HOLLAND за преференциално финансиране с уникално облекчени параметри, един от които е годишният размер на лихва от само 1,95%. По този начин, земеделците могат почти безлихвено да инвестират в необходимата им техника, без да се налага да губят от изчакването на приема по оперативни програми. Финансирането е изключително атрактивно и много фермери вече се възползваха. Моята препоръка към земеделците, които се нуждаят от техника, е да направят внимателна преценка (за което ние можем, разбира се, да помогнем) какво печелят и какво губят ако решат да отложат инвестицията в нови машини. Често се оказва, че загубите от чакането на програми са много по-големи от ефекта на европейската помощ.

– На какви условия трябва да отговаря един фермер, за да получи такова кредитиране? Какъв е конкретният механизъм?

– Условията са съвсем стандартни. Необходимите документи са същите както за всяка друга лизингова схема. Като за начало е нужен бизнес профил на фирмата от минимум 1-2 години, документиран със съответните финансови отчети и добра кредитна история. Конкретни детайли за схемата на финансиране и механизма на работа могат да бъдат получени на националния ни телефон 0700 46666 или от регионалните ни звена, контактите, на които публикуваме във всяка наша реклама.

– Говорили сме и по-рано, но често нашите читатели задават въпрос за корпорацията CNH Industrial, към която принадлежи брандът NEW HOLLAND. Бихте ли разказали нещо повече за нея?

– CNH Industrial е световен лидер в сектора на дълготрайните активи, който чрез различните си бизнеси, проектира, произвежда и продава земеделска и строителна техника, камиони, товарни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства, в допълнение към по-широка гама от задвижващи приложения. CNH Industrial присъства във всички основни пазари в световен мащаб и се фокусира върху разширяване на присъствието си в развиващите се пазари, включително чрез съвместни предприятия.

Групата произвежда и продава "машини за работа"– от трактори и комбайни, багери, челни товарачи, камиони, автобуси, противопожарни и превозни средства за гражданска защита, пътно-строителна техника, техника за морски приложения и двигатели. CNH Industrial притежава и разработва 12 марки, 62 производствени предприятия, 48 изследователски и развойни центрове и работна сила от повече от 71 хиляди души и присъства в 190 страни по света.

NEW HOLLAND, като част от CNH Industrial, е глобален бранд с производство на няколко континента. Зърнокомбайните NEW HOLLAND се произвеждат в Зеделгем, Белгия с изключение на серията ТС, която се произвежда в Полша. Тракторите от сериите Т8 и Т9 в мощния диапазон от 250-700 к.с. се произвеждат в САЩ, сериите Т7 и Т6 в диапазона 120-270 к.с. се произвеждат в заводите на концерна в Англия, които тази година отпразнуваха 50 годишнина. Компактните трактори от серии Т5, TD5, Т4, Т3 се произвеждат в заводите на компанията в Италия, а гроздокомбайните се произвеждат във Франция. Виждате, че това е една световна марка, която, както в световен мащаб, така и в България, има амбицията и възможностите да бъде лидер.

– Каква техника предлагате в България? Какво ще бъде актуално през следващия селскостопански сезон? Какви са предимствата на машините, които предлагате, в сравнение с останалите?

– ИНТЕРАГРИ България е единствен официален вносител и сервизен партньор за територията на страната на New Holland Agriculture, като не само предлагаме пълната гама машини в България, но и поддържаме на склад всички популярни модели.

При комбайните гамата от машини с марката New Holland включва ненадминатите сламотръсни (ТС, СХ) и двуроторни (CR) зърнокомбайни, сред които и тазгодишния рекордьор на Гинес CR10.90 – най-големият зърнокомбайн в света, високопроизводителни силажокомбайни, серия FR за много фино нарязване на масата с до 40 ножа, както и специализираните гроздокомбайни от серията VL.

При тракторите предлагаме всички серии на New Holland от 25 до 700 к.с. в серии Boomer, Т3, Т4, ТD5, T5, T6, T7, T8, T9.

Предлагаме също пълната гама балопреси за малки правоъгълни бали, рулонни сламопреси и сламопреси за големи бали с висока плътност в различни модели и конфигурации. Не на последно място, предлагаме и ексклузивно проектирани за земеделие телескопични товарачи New Holland серия LM предпочитани от земеделците. Сред акценти за следващата година трябва да отбележа изцяло новата серия двуроторни зърнокомбайни CR с ненадмината производителност. През август тази година, CR10.90, най-големият комбайн в света, постави световен рекорд на Гинес, като ожъна почти 800 тона за 8 часа.

Има много нововъведения и при сламотръсните комбайни от серия СХ6000 в диапазона от 270 до 330 к.с., където производителността е увеличена с 15%.

При тракторите акцент ще бъдат универсалните и високопроизводителни трактори Т5 от 95 до 115 к.с., както и тракторите от серии Т6, Т7 и Т8 с безстепенни автоматични трансмисии Autocommand.

По отношения на предимствата на New Holland пред конкурентни марки мога да отбележа няколко ключови момента. При двуроторните зърнокомбайни, серията CR на New Holland предлага не само ненадмината производителност, но и нещо уникално, нищожни загуби достигащи до 0,1% – стойност, която за конкурентни роторни машини е в сферата на мечтите. По наши калкулации направени през този сезон, при 2% разлика в загубите с конкурентна машина и жътва на 10000 дка пшеница, тези 2% повече загуби означават поне 30000 лева загуби за собственика. Да не говорим, че в реални условия разликата е по-скоро 3-4%, което удвоява сумата. Това означава, че една такава машина NEW HOLLAND спестява тази сума на собственика си поне веднъж на сезон.

При сламотръсните зърнокомбайни също има много уникални и патентовани технологии, които осигуряват по-ниски загуби и значително по-висока производителност при еднакви други параметри с конкурентни машини. Някои от тези технологии са:

– OptiFan, автоматично управление на скоростта на вентилатора, в зависимост от наклона на машината за постигане на оптимално очистване;

– OptiSpeed, автоматично управление на скоростта на сламотръсите, в зависимост от наклона на машината за постигане на оптимално очистване;

– OptiThresh, система за оптимално овършаване и управление на качеството на сламата;

– OptiSpread, система за оптимално разпръскване на сламата и плявата след комбайна, която позволява управление в зависимост от посоката и силата на вятъра.

При тракторите New Holland предлага едно от най-добрите съотношения между цена и качество на машините, т.е. клиентите получават най-много за парите, които инвестират. Уникални са трансмисиите AutoCommand, които осигуряват едновременно безстепенно задвижване и минимум 70% механично предаване на мощността достигащо до 100% в края на всеки диапазон.

– Колкото и да е голяма една фирма, тя очевидно не може да произвежда и предлага целия набор от земеделска техника. Какви други брандове представлявате в България?

– Разбира се нашата цел е да предложим пълни технологични решения на нашите клиенти. Освен за NEW HOLLAND, ИНТЕРАГРИ България е единствен официален вносител за пълната гама почвообработваща техника Gregoire Besson, всеизвестна с високопроизводителни, висококачествени и дълготрайни плугове, дискови брани, продълбочители и култиватори. Gregoire Besson е първият производител в света произвел 21-корпусен плуг. Официален вносител сме също на пълната гама навесни, прикачни и самоходни италиански пръскачки AgroJet. За цялостно покриване на нуждите на земеделците в страната, предлагаме техника и от много други марки, които допълват портфолиото ни.

– Защо българският фермер трябва да избере Вашата агротехника сред морето от друга подобна? Това зависи от нейното високо качество, икономичност, висока ефективност, на целия комплекс от фактори, или пък нещо друго?

– Изборът на доставчик винаги се обуславя от комплексни фактори зависещи както от техниката (бранд, качество, производителност, ефективност, размер на инвестицията), така и от дилъра (внимание към клиента, бързина на реакция, компетентно сервизно обслужване, техническа поддръжка, достъп до резервни части, финансиране и др.).

Като единствен официален представител на New Holland и останалите световни марки в нашата продуктова листа разполагаме със значителни, уникални възможности за бързо, точно и навременно сервизно обслужване на техниката, закупена от клиентите ни. Нашата мисия е да осигурим на партньорите си максимална възвращаемост на инвестицията и постигане на максимална икономическа ефективност, чрез оптимално комбиниране на тези фактори.

NEW HOLLAND е световен лидер и произвежда първокласна техника с безспорни качества. При тракторите, всеки четвърти клиент в европейски мащаб избира техника с марката NEW HOLLAND, а при зърнокомбайните – всеки трети. Това само по себе си говори за качествата на техниката на бранада NEW HOLLAND.

Като доставчик за България, ние също предлагаме някои уникални предимства на нашите клиенти. Едно от тях е експресната доставка на резервни части NEW HOLLAND в рамките на 24 часа без оскъпяване за транспорта.

Системата, която въведохме още през миналата година, позволява на всеки клиент на NEW HOLLAND на практика да има неорганичен достъп до всички складове на производителя в Европа, като всяка експресна поръчка се доставя в рамките на 24 часа с малки изключения. Няма доставчик в страната, който да може да осигури подобна наличност. Друго уникално предимство за нашите клиенти е възможността за преференциално финансиране на машини при годишна лихва от само 1,95%, което облекчава значително земеделците.

– Колко и какви хора работят във Вашата фирма?

– Към този момент, служителите на фирмата са тридесет души. Това е и много, и малко, имайки предвид, че когато стартирахме в началото на 2013-а започнахме с няколко човека, които се брояха на пръстите на едната ръка. От тогава до сега, растежът е наистина голям. С разширяването на дейността и продуктовата гама добавяме специалисти във всички направления. През следващата година също ще растем. Тази тенденция се обуславя от нашия стремеж да предлагаме не само най-добрите продукти а и най-добрите услуги на пазара. Компанията работи и с мрежа от оторизирани партньори в цялата страна. Ако включим служителите на нашите партньори към по-горе споменатата цифра, броя на хората работещи за бранда New Holland в страната става над 100 души.

– Какво успяхте да направите откакто оглавихте фирмата? От какво се ръководехте във Вашата дейност?

– ИНТЕРАГРИ България е млада компания на пазара на земеделска техника, но това е и нашето огромно предимство. За малко над година и половина присъствие на нашия пазар, ние успяхме да популяризираме името и философията на ИНТЕРАГРИ и да постигнем значително повишаване на пазарния дял на New Holland. Философията на ИНТЕРАГРИ България е да бъдем надежден партньор на българските земеделци, като им осигуряваме най-модерните, високотехнологични и ефективни решения във всеки аспект на механизацията на земеделието, за да бъдат не само печеливши, но и лидери.

Основните ни усилия до сега бяха насочени да запазим и доразвием реномето на марката NEW HOLLAND, както и да спечелим доверието на земеделците като партньор и доставчик, когато стане дума за NEW HOLLAND. Затова още през миналата година осигурихме основна част от машините на NEW HOLLAND на склад в България, които клиентите могат да видят и закупят, без да чакат доставка. В рамките на тази година разширихме портфолиото от машини поддържани на склад и поради тежката година продължихме да доставяме зърнокомбайни в разгара на сезона, за да гарантираме налични машини за клиентите в нужда. Разбира се, не можем да предвидим всички модели и модификации, затова също важно е клиентите, които имат специфични изисквания, да заявят машини достатъчно рано, за да можем да ги доставим навреме за следващия сезон.

Уникалното финансиране с годишна лихва само 1,95% е друг пример за усилията, които полагаме, за да осигурим всичко възможно за облекчаване на условията за закупуване на техника от фермерите в трудните условия на тази година. Работим много близо и усилено с NEW HOLLAND и останалите ни партньори за постигане на оптимални условия за българските земеделци и максимално бързо въвеждане на най-новите технологии на българския пазар.

Като цяло успяхме да изградим млад и динамичен екип, който има желание за работа. Едно от най-трудните неща за бизнеса в България е намирането на хора, които наистина искат да работят, а не просто да ходят на работа – има огромна разлика. Винаги съм се ръководил от принципа, че когато човек иска да направи нещо, винаги намира начин да го направи. Реципрочното също е вярно, т.е. когато човек не иска да направи нещо, винаги намира оправдание. Старая се да се заобикалям с хора, които намират начин, а не оправдания.

– Очевидно е, че продавате все повече техника. Това се дължи само на предлаганите от Вас нови технологични решения, където като едно цяло работят трактор, комбайн и инвентар или има нещо друго?

– Разбира се, това което сме постигнали досега се дължи на много неща. Правилното комбиниране на техниката е само един елемент от пъзела. Освен това аз лично държа изключително много на интегритета на компанията и на служителите. Една от основните ни философии е в никакъв случай да не подвеждаме клиентите си, дори това да ни струва загубена сделка. Друг елемент, на който разчитаме, е иновативния подход при представянето на машините. Има и още разбира се, но нека все пак не издаваме всички тайни на рецептата.

 

bata agro 2022 image Виртуален щанд интерагри
бата агро 2023
ЗАПИТВАНЕ
* Задължителни полета
-->